Henkilön olemus

Kun Jumala puhui Mooseksen kanssa, niin Mooses vaati Jumalaa ilmoittamaan hänelle nimensä. Jumalan vastaus oli meistä hieman outo, nimittäin Hän sanoi nimekseen ”Minä olen, se joka minä olen.” Tällä nimellä Herra tahtoi ilmaista iankaikkista olemustaan, ja sitä että kaikki mitä on, on olemassa tuon yhden ainoan tosi Olevaisen kautta.
On hyvä oppia tuntemaan Jumala tällaisena, sillä se että Hän on vapauttaa meidät olemasta jotakin sellaista, jota emme oikeastaan ole. Hänen kauttaan vasta löydämme oikean olemisemme muodon.
Galatalaisille Paavali kirjoittaa (6:3) ”Jos joku luulee jotakin olevansa, vaikka ei ole mitään, niin hän pettää itsensä.” Kun ihminen on uudestisyntymätön, niin usein hän luulee olevansa jotakin, jota ei ole. Vasta uudestisyntyminen avaa mahdollisuuden totuudenmukaiseen omakuvaan. Pyhä Henki valaisee synnin, vanhurskauden ja tuomion. Hän puhuu totuuden synnistä, ja se osoittautuu ihmiselle vaikeaksi ymmärtää todella että on syntinen. Mutta Hän myös osittaa vanhurskauden, joka on Jeesuksen olemus ja teko. (Rm 5:18) Vielä Pyhä Henki osoittaa todeksi tuomion, se on sitä että Herra tuomitsi synnin omassa Pojassaan. (Rm 8:3) Tämän kaiken Pyhä Henki näyttää todeksi maailmalle, ei vain siis uskoville, vaan koko maailmalle. Se tapahtuu aikanaan, kun sen aika on. Mutta me uskovina saamme tämän ilmestyksen jo nyt.
Nyt siis Pyhä Henki valaisee olemuksemme todellisuuden. Olemme samalla kertaa syntisiä, että pyhiä. Se on sitä, että emme ole mitään ja se vapauttaa meidät näkemään, että vain Jumala on, ja kun vain Hän on, niin silloin en minä ole vain syntinen, vaan olen saanut uuden olemuksen muodon, olen myös pyhä. Silloin on täydellinen yhteensopivuus Jumalan kanssa saavutettu. En enää petä itseäni luulemalla jotakin itsestäni, vaan tiedän olevani vanhurskautettu, pyhä Hänen kauttaan, joka ON.
Niin kauan, kun ihminen luulee olevansa jotakin, niin täydellistä yhteensopivuutta ei voi saavuttaa! Jos luulen olevani jotakin, niin se miinustaa jotakin Jumalasta, ja niin tulen petetyksi. Pyhä Henki on totuuden Henki ja Hän ilmoittaa meille totuuden, niin että ei tarvitse elää petoksessa, vaan voimme elää totuudessa. Silloin ihminen on saavuttanut todellisen olemisensa, hän on täydellinen ihminen Kristuksessa.
Siunattua viikkoa. Juha Haatanen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: