Uusi luomus ja vietit

Olemme kipeästi tietoisia luonnossamme olevista vieteistä, jotka vievät meitä syntiin ja Jumalan mielen vastaisiin taipumuksiin. Ja kuitenkin ne ovat osa meitä ja ovat välttämättömiäkin. Ajatellaan vaikkapa sukupuoliviettiä. Ilman sitä ihmiskunta katoaisi sukupuuttoon, on luonnollista että meillä on vetoa vastakkaiseen sukupuoleen ja saamme nauttia sen tuomasta jännitteestä elämäämme. Mutta niin kuin tiedämme se vietti voi saada kieroutuneita muotoja, ihminen voi himoita seksikumppania, ulkopuolelta Jumalan suunnitelman, silloin se on tuhoisaa ja on pilannutkin monen ihmisen elämän, kun siihen on langettu.
Tämä vietti ja muutkin kuuluvat luonnollisen ihmisen elämään. Mutta entä uusi luomus, onko sillä viettejä ja jos on, niin millaisia viettejä hänellä on?
Paavali kirjeessään korinttilaisille sanoo, että jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus ja vanha on kadonnut. (2Kor 5:17) Uudella luomuksella on uudistetut vietit.
Vanha kertomus toukasta, josta tuli metamorfoosin kautta perhonen on hyvä esimerkki siitä mitä haluan sanoa. Toukka on ruma ja sidottu maan kamaraan, perhonen taas on kaunis ja omaa kyvyn lentää.
Kun vanhassa luonnossamme olevat vietit tulevat uudistetuiksi, tapahtuu tuo metamorfoosi, viettimme uudistetaan! Vanhassa luonnossani oleva sukupuolivietti veti meitä etsimään aviopuolisoa ja lapsia, niin uudessa luonnossa oleva vastaava vietti ohjaa meitä seurakunnan yhteyteen ja synnyttämään siellä uusia Jumalan lapsia. Sukupuoliviettimme on saanut vieläkin jalomman tehtävän.
Entäs muut viettimme? Sanotaan vaikka vallan halu. Vanhassa luonnossa se johtaa toisten alistamiseen synnin tähden, mutta uudessa luonnossa se on halu johtaa ihmisiä Jeesuksen luo, se on kokenut metamorfoosin. Entäs omaisuuden haalimisen vietti? Se on vanhassa luonnossa ahneuden johtama ja johtaa rikkoutuneisiin ihmissuhteisiin. Uudessa luonnossa emme kerää enää omaisuutta maan päälle, vaan taivaaseen ja se aarre on pysyvä, sitä ei kukaan voi varastaa, eikä tuhota. Entäs hoivavietti? Se on ehkä naisilla voimakkaampi kuin miehillä ja parhaimmillaan se on hyvin kaunis, kun esimerkiksi äiti hiovaa lastaan. Mutta vanhassa luonnossa se voi vääristyä ja saada hoitajan väkisin hoitamaan mielensä mukaisesti ihmisiä, jotka hoivaa ei tarvitse. Silloin hoivattava joutuu hoivaajan vangiksi. Mutta uudessa luonnossa hoivattava kyllä hoivaa vaikkapa uutta uskovaa, joka vielä horjuu askelissaan Kristuksessa, ja osaa myös antaa ihmisen Jeesuksen, Hyvän Paimenen hoivaan ja laskea hoivattavasta irti.
Uskoakseni tässä on tarpeeksi esimerkkejä, uuden luonnon jalostuneista vieteistä. Uutena luomuksina opimme käyttäytymään siten, että Kristuksessa jalostetut vietit tulevat näkyviin ja siunaavat lähimmäisiämme ja tuovat kunniaa Jumalalle.
Siunausta sinulle tähän päivään. Juha Haatanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: